Boliglån

Å skulle kjøpe sin første bolig er en stor ting, som mange nok gleder seg til i livet. Her er det ofte nødvendig å skulle ta opp et lån, ettersom det er et stort kjøpe å skulle finansiere alene. Å søke om boliglån er dermed noe de aller fleste vil gjøre, og det er lurt å sette seg litt inn i det før man søker. Nør du skal ta opp et boliglån stilles det nemlig noen krav til deg som låner, som det er viktig å være klar over før du setter i gang.

Kom i gang med lånprosessen

Å finne det beste lån er ikke bare, bare. Heldigvis er det blitt lettere på nett. Her kan du enkelt søke om finansieringsbevis tidlig. Dette vil fortelle deg hvor mye du kan by i en eventuell budrunde, som ofte er svært relevant for mange boligsøkere. Dersom du har finansieringsbeviset klart før budrunden går i gang, så har du mulighet til å by uten forbehold om finansiering. Dette vil ofte være en fordel når man er i en budrunde med mange budgivere. Ved å søke om dette på nett kutter du ned prosessen, og du slipper å kontakte flere banker, og dra på mange bankmøter.

Få bedre rente

Det beste lånet har lav rente, og er dermed mest gunstig for deg. Hvis du tror renten på boliglånet ditt ligger over snittgrensen på markedet, så vil det være en fordel å høre med banken om de kan justere den. Du kan også undersøke boliglånsrenter hos de ulike bankene på nett, som er lurt å gjøre dersom din nåværende bank ikke er villig til å justere renten. Da kan du nemlig se til andre steder for å kunne oppnå bedre betingelser. Det er mange nordmenn som bytter bank, og drar nytte av konkurransen i bankmarkedet.

Forventninger til låntaker

Det er ikke slik at alle kan ta opp et lån, fordi det stilles noen forventinger og krav til deg som låntaker. Du skal blant annet ikke ha en samlet gjeld som oversiger fem ganger samlet, årlig brutto inntekt. Du kan låne inntil 85% av boligverdien eller kjøpesummen, og dersom du mangler egenkapital kan du supplere med sidesikkerhet. For at du kan kunne innvilge et nytt boliglån må du kunne stille med minst 15% av kjøpesummen pluss omkostninger i egenkapital. Du har også mulighet til å stille annen eiendom i sikkerhet, det kan for eksempel være foreldres bolig eller lignende. For mange vil dette være det aller beste lån.

Salg av gammel bolig

Hvis du er på jakt etter en ny bolig, før du har rukket å selge din gamle, så trenger du en form for mellomfinansiering. Her må du regne ut hvor mye penger du kan låne. En bank kan ikke gi ut et boliglån på mer enn 85% av verdien per bolig, og dette gjelder også på boligen du allerede eier, som skal selges. Du kan med andre ord ikke regne med å få låne 100% av din oppsparte egenkapital.

Beregning av beste lån

Som ny låntaker er det ikke alltid like lett å holde styr på alt av kriterier, renter, nedbetalingstid osv. Dette er jo alle viktige ting som du skal kunne før du låner. Hvis du føler at du mangler en generell oversikt over lånet du ønsker å søke om, så kan det være en god ide å bruke en lånekalkulator. Denne hjelper deg med å beregne de faktiske kostnadene ved lånet, slik at det blir lettere for deg å forstå hva det reelt vil koste deg.

På en slik kalkulator kan du skrive inn beløpet du ønsker å låne og hvor lang tid du trenger for å nedbetale det. Deretter blir du presentert for en rente, og et terminbeløp. Dette er beløpet du må betale i måneden. Når du har gjort dette kan du vurdere beløpet som er vist, og deretter vurdere om du må endre på noen av faktorene for å passe i økonomien. En slik tjeneste vil dermed hjelpe til å finne det beste lån for deg.

Å ta opp et boliglån er for de aller fleste helt nødvendig når man skal kjøpe seg en ny bolig. Det er et stort kjøp, og et lån som dette kan være til god hjelp på veien mot ditt nye drømmehjem. Før man søker om lån er det viktig at man tar et dypdykk i sin egen økonomi, nå og fremover. I tillegg må du undersøke hvilke muligheter du har for å låne, og hva de forskjellige bankene kan tilby deg.