Kredittkort

Kredittkort er noe mange har i dag, og dette kan være en fin del av den daglige økonomistyringen din og kan være spesielt nyttig når du for eksempel skal reise og har behov for ekstra beskyttelse i forhold til misbruk av kortet ditt. Men selv om dette er en av de mest vanlige grunnene til at vi får anbefalt å bruke eller i hvert fall ha, et kredittkort, er det også mange andre fordeler ved å ha dette til rådighet. Hvis du ikke har et kredittkort allerede, vil denne artikkelen gi deg den informasjonen du trenger for å kunne ta stilling til om dette er det riktige valget for akkurat deg og din økonomi.

Dette får du når du velger et kredittkort

Det er mange forskjellige kredittkort å velge mellom, men dette er typisk de tingene du får når du velger et kredittkort. Det er mange som bare bruker kredittkortet sitt når de absolutt må, men det er også mange som bruker det strategisk, med full dekning på den vanlige kontoen sin.

Kreditt – dette sier seg nesten selv. Avhengig av hvilket kort du velger og hvordan økonomien din ser ut, kan du få kredittkort med et par tusen, eller et kredittkort med opptil for eksempel 75.000 kr. Dette er noe som er smart å se på når du skal få et nytt kort, for det å få mest mulig i kreditt er ikke alltid det målet burde være – fokuser heller på hva du trenger og hva du har råd til å betale tilbake.

Bonuspoeng – kredittkortutbyderen din har mest sannsynlig avtaler med flere forskjellige bedrifter, som gjør at du kan spare opp bonuspoeng du kan bruke når du har spart opp poeng via å bruke kortet ditt.

Reiseforsikring – dette er en fordel som mange ikke kjenner til. For ikke bare er man bedre forsikret hvis kortet ditt blir misbrukt i utlandet, du får også ekstra reiseforsikring, som gjør at du faktisk slipper det som post i budsjettet andre steder. Rimelig smart.

FAQ om kredittkort

Det er mange spørsmål knyttet til bruken av kredittkort og ikke minst hva som kreves for å få det, hva som er anbefalt bruk av kredittkort, og mange andre ting. Her skal du få svar på noen av de aller vanligste spørsmålene, sånn at du kan få svar på det du lurer på.

 • Hva kreves for å få et kredittkort?
  Kort fortalt er det som kreves for å bli godkjent for å få et kredittkort at du må ha fylt 20 år, ha fast inntekt over et visst beløp i året, være registrert i folkeregisteret og ikke ha noen betalingsanmerkninger. Dette betyr kort fortalt at du skal være bosatt og tilknyttet Norge, være voksen og ha råd til å nedbetale gjelden du eventuelt får på kredittkortet ditt.
 • Hvilke fordeler får man når man har et kredittkort?
  Dette er et spørsmål ganske få husker å stille seg, for det er mye mer enn kreditt man ofte får når man får et kredittkort. Noen av de vanligste tingene man kan få med når man får et kredittkort er for eksempel gratis reiseforsikring, fleksibel tilbakebetaling og bonuspoeng på alle kjøpene du gjør på kortet.
 • Hva koster det å ha kredittkort?
  Svaret på dette kommer an på hvor du får kredittkortet ditt fra, men typisk vil årsprisen på dette kortet faktisk være 0 kr. Noen steder skal man betale en liten årsavgift, men ofte er kortet gratis å ha, men det kan koste penger å bruke, så det å sjekke ut hva eventuelle renter og gebyrer vil være før man bestemmer seg for om man vil ha kortet eller ikke, være en smart inngangsvinkel.
 • Hvordan fungerer tilbakebetalingen av det du bruker på kredittkortet?
  Dette er igjen noe som vil variere basert på hvilket kort du har og ikke minst hvor du har kortet fra. Men typisk vil det være flere forskjellige muligheter for tilbakebetaling du kan velge mellom. Du kan betale tilbake alt på en gang, i løpet av et halvt år eller i forskjellige rater. Typisk vil du i alle tilfellene få en faktura du skal betale fra den vanlige kontoen din, men du kan stort sett alltid betale inn ekstra penger via en vanlig bankoverføring, sånn at du for eksempel kan betale ut hele beløpet du har igjen.
 • Hvordan betaler jeg med kredittkortet?
  Du har flere muligheter når det kommer til betaling. Du kan ofte velge mellom å betale med selve kortet, eller via kortet på mobilen din, og ofte kan du betale gjennom bankoverføringer også. Muligheten dine kommer an på hvilket kort du har, men typisk er dette de aller mest vanlige mulighetene du har når du skal bruke et kredittkort.