Det å låne penger, er noe mange gjør, og derfor har man i dag mange flere typer lån å velge mellom enn man hadde for bare noen tiår siden. Før var det mest bolig, bil og andre store utgifter man lånte til, men kulturen rundt økonomi har endret seg drastisk de siste tiårene, og som et resultat av dette har det også dukket opp flere forskjellige lånemuligheter. Men hvilken type lån skal man velge? Hva er egentlig et forbrukslån? Dette er viktige spørsmål å finne svar på – og vi hjelper deg!
Hva er et forbrukslån?
La oss starte med det helt grunnleggende først – hva er egentlig et forbrukslån? De aller fleste har hørt navnet, men det betyr ikke at man nødvendigvis vet hva det innebærer. Kort fortalt er et forbrukslån et lån uten sikkerhet. Men hva betyr det? Å låne uten sikkerhet betyr at du låner uten sikkerhet i det du kjøper. Når du for eksempel kjøper en bolig, får du et boliglån, som er et lån med sikkerhet, fordi banken har pant i boligen din i tilfelle du ikke kan betale avdragene dine. Det samme gjelder når man kjøper andre store ting som båt, bil eller annet.
Det å låne uten sikkerhet, er derfor å låne uten pant i noe, og dette er for eksempel noe som er med på å gjøre at renten på forbrukslån typisk er litt høyere enn for eksempel et boliglån, der banken har pant i boligen.
Hva kreves for å få et forbrukslån?
Noe mange lurer på er hva som kreves for å bli godkjent til et forbrukslån. Svaret på dette er ganske enkelt. Det varierer fra sted til sted, så det å sette seg inn i de forskjellige mulighetene er en god måte å finne den løsningen som passer best til deg.
Noen steder kan du søke på nett, andre steder kan du søke via post, via telefon eller email. Det koster ikke noe å søke, og selv om du får tilbud om et forbrukslån, så betyr det ikke at du må si ja til det, bare fordi du spurte. Lånetilbudet du får er typisk gyldig i opptil 30 dager, sånn at du har god tid til å bestemme deg for hva som vil være den beste løsningen for deg.
Hvis du velger å si ja takk til lånet, må du signere med BankID eller fysisk på papir, alt ettersom hva som passer best for deg. Når du har gjort det, går det ikke mer enn 1-3 dager før pengene blir satt inn på kontoen din. For at dette skal skje, må all dokumentasjonen selvsagt være kontrollert og godkjent.
Hva skjer hvis man ikke kan betale avdragene sine?
Det å låne penger er noe som burde være en prosess. En prosess der man ser grundig på økonomien sin for å se om man faktisk har råd til å betale tilbake det lånet man tar opp. Dette kan virke litt rart, fordi man låner penger fordi man trenger penger, men det er utrolig viktig at man tenker tilbakebetaling inn i budsjettet sitt – sånn at man er sikker på at man betale alle avdragene sine uten at økonomien i hverdagen blir altfor trang.
Men det kan selvsagt skje noe som gjør at man ikke kan betale avdragene sine, og det er jo ikke så bra. Typisk vil man få ekstra renter og gebyrer når man ikke betaler, men også her kan man være smart og tenke fremover. Du kan nemlig velge å forsikre lånet ditt. Dette betyr at du regner en betalingsforsikring, sånn at du er beskyttet hvis du for eksempel blir innlagt på sykehus, må sykemeldes eller blir ufrivillig arbeidsledig. Dette er nemlig de vanligste faktorene som gjør at man ikke kan betale avdragene sine, og kan være en fin sikkerhet hvis man ønsker det.
Hva bruker folk flest forbrukslån på?
Forbrukslån kan brukes til mange ting, og er ikke begrenset på samme måte som et boliglån eller et billån. Men når det kommer til forbrukslån, særlig hvis det er mindre beløper, er det lurt å spørre seg selv om man kanskje burde spare sammen pengene i stedet for å låne. Ikke at dette nødvendigvis er bedre, men det er en sunn øvelse i å finne ut av hva som faktisk er den beste løsningen, både på kort og lang sikt.
Her er noen ting folk flest bruker forbrukslån på:
- Refinansiering av mange, små lån.
- Til å bestille ferien før feriepengene har kommet (og spare masse penger fordi prisene er lavere).
- Til uforutsette utgifter som vaskemaskin.
- Til å kjøpe bruktbil.
- Oppussing av bolig.