Refinansiere billån

Når det kommer til privatøkonomien vår, er det mange måter vi kan optimere måten vi bruker pengene våre på – både på måter som er ganske opplagte, og andre måter som kanskje ikke er like opplagte. For eksempel vet vi at det er bra å spare penger og følge et budsjett hvis vi vil ha bedre økonomi, men de aller færreste vet hvor mye det å for eksempel refinansiere billån kan virke inn på den overordnede økonomien vår. Her får du vite litt mer om det, sånn at du kan ta bedre stilling til om det er måter du kan optimere økonomien din på eller om du er fornøyd der du er.

Går du med tanker om å finne det beste billån? Da er du ikke alene. Men hva er egentlig de mest typiske grunnene til at vi vurderer å refinansiere billån? Det kan du lese mye mer om her. Det er nemlig ikke bare de mest opplagte grunnene som en bedre rente som spiller inn når man skal vurdere om det er riktig tidspunkt å refinansiere billån – det er også andre grunner som i bunn og grunn har en jevn påvirkning på økonomien vår på både kort og lang sikt. Så hva er det beste lån?

Hva er gode grunner til å refinansiere billån

Selv om renten kanskje er det aller første vi tenker på når det kommer til spørsmålet om man burde refinansiere billån, er det faktisk mange andre gode grunner til å gjøre det som du kanskje ikke hadde tenkt over. Her er noen av de aller vanligste grunnene:

  • Du kan få en bedre rente (fordi man forhandler om vilkår og betingelser når man skal ha et nytt billån som erstatter det man allerede har)
  • Du kan få en kortere løpetid (fordi du ofte med en lavere rente ikke skal betale mindre hver måned, men lånet ditt vil kunne betales ned mye raskere enn hvis du hadde beholdt den samme renten. Med en rentenedgang på bare litt over 1,5% kan du spare nesten 10.000 kr hvis du har et billån på 150.000 kr, så det er noe som vil forkorte betalingstiden din)
  • Du kan få mer i boliglån (fordi det er de totale inntektene, utgiftene og lånene dine som bestemmer hvor mye du kan få i boliglån, og her spiller billånet ditt inn i regnestykket på en litt annen måte enn det for eksempel studielån gjør. Så hvis du snart skal kjøpe bolig, kan det være fint å se på om du burde refinansiere billånet ditt først, sånn at du kan få det beste boliglånet).

For deg som kunde spiller det ofte ikke så stor rolle hvilken bank du får et billån eller hvor du får e en refinansiering, så lenge avtalen din er den beste du kan få, men for banken er det ikke likegyldig. Så det å hente inn tilbud kan kanskje være med på å få deg en bedre avtale i den banken der du allerede har billånet ditt. Det er noen banker som ikke vil refinansiere billån, men selv hvis det er an, vil du ha rik mulighet for å finne dette andre steder.

Hva er det beste lån, og andre ting som er smarte å tenke over

Det er mage forskjellige ting som spiller inn når man skal kjøpe bil og her er for eksempel kaskoforsikring noe som er viktig å vurdere. Her er det ikke like relevant hvis du for eksempel kjøper en eldre bil, så det kan hende at dette også er noe du skal tenke på i forhold til billånet ditt. Men renten er også noe av det som blir påvirket av om man har kasko eller ikke, så det er viktig at man både ser på utgiften ved å ha en kaskoforsikring og hvordan renten på lånet ditt vil bli påvirket av beslutningen din.

Her er noen eksempler på hvordan renten på et billån ser ut når det kommer til forskjellige typer billån:

  • Hvis du vil ha et lån til elbil ligger den normative renten på alt mellom 2,95% og 4,85%, noe som er litt billigere enn det renten gjør når det kommer til bensin og diesel-biler.
  • Til biler som bruker bensin og diesel ligger den normative renten typisk på mellom 3,05% og 4,95%. Men begge disse eksemplene er for billån der man også i tillegg tegner en kaskoforsikring.
  • Hvis man vil låne til en bil der man ikke også tegner en kaskoforsikring, vil man i stedet for sittet med en rente på hele 13,75% på billånet sitt, og den risikoen det er å ikke ha kaskoforsikring. For hvis du vraker bilen, ligger hele utgiften hos deg.