Det å drive og ekspandere en bedrift er noe som krever penger. Og uansett om man har all den kapitalen man trenger på konto eller trenger litt økonomisk input fra andre kilder, gjennom investorer eller bedriftslån, er det mange fordeler ved å bruke et lån som en del av den økonomiske strategien sin – hvis dette passer sammen med den øvrige økonomien din og de økonomiske målene og strategiene dere har. I denne artikkelen får du vite mer om hvordan du kan bruke et bedriftslån som en del av den økonomiske strategien i bedriften deres, sånn at det blir enklere å se om dette er den beste løsningen for dere eller ikke.
Viktigheten av kapital i bedriften din
Kapital er et av de punktene som virkelig er viktige når man starter en bedrift. Det er kapital som gjør at man kan komme i gang, det er kapital som gjør at man kan ekspandere og det er kapital som gjør at man kan investere. Og det er mange måter man kan skaffe eller utbytte de mulighetene man har. Dette kan for eksempel være følgende:
- Du kan ha spart opp egenkapital over lang tid, som gjør at du enkelt kan utvide eller investere i bedriften din.
- Du kan få inn investorer. Fordelen ved dette er at du ofte får mer enn kapital, du får også kompetanser og arbeidskraft som kan løfte bedriften din til neste nivå, men du avgir også prosenter av bedriften din, og det er ikke alle som synes at dette er noe de kanskje har lyst til å gjøre på daværende tidspunkt.
- Du kan ta opp et bedriftslån. Dette er det mange som velger, og det er fordi det ofte er gunstige renter og tilbakebetalingsavtaler sammenlignet med mange andre lån, og det gir dere muligheten til å ekspandere uten å måtte ta inn investorer.
Hva burde påvirke valget ditt?
Alle disse muligheten er gode, økonomiske valg for en bedrift, og hva som er det riktige valget for akkurat dere, avhenger av mange forskjellige faktorer, som den eksisterende kapitalen (og eventuelle gjelden) i selskapet, hvor mange investorer og eiere det allerede er i bedriften, hvordan utgifter og inntekster er balansert, hvordan budsjettene ser ut fremover, og en rekke andre faktorer som skal tas med i beregningen når man skal ta stilling til et eventuelt lån.
Her er tre av fordelene ved å velge et bedriftslån:
- Lån opptil 1.000.000 kr
- Betal tilbake lånet over 12-60 måneder
- Få en gunstig rente
Til felles for alle de forskjellige løsningene, er at de gjør det litt lettere å tenke stort, eller i hvert fall større, sånn at du kan få mulighet til å ekspandere og investere i bedriften din. Om dette er riktig valg kommer som sagt an på mange andre elementer, men her får du svar på mange av de vanligste spørsmålene om bedriftslån, sånn at du kan ta bedre stilling til det.
FAQ om bedriftslån
Det er naturlig at det er mange spørsmål som melder seg når man skal ta stilling til et potensielt lån. Her er svaret på noen av de aller vanligste spørsmålene sånn at du forhåpentligvis ikke lurer på så veldig mye når du er ferdig med å lese denne artikkelen.
- Hvordan får man et bedriftslån?
Kontakt utbyderen. Ofte skal man fylle ut og sende inn et skjema, og deretter blir man typisk kontakten og kan deretter inngå en avtale om lån. Dette vil typisk ikke ta mer enn et par dager i alt. - Hvor mye kan man låne?
Når du tar opp bedriftslån kan du typisk låne mellom 50.000 kr og 1.000.000 kr. Hvor mye du kan låne avhenger av en rekke forskjellige faktorer, som for eksempel økonomi og inntekt, betalingsanmerkninger og andre elementer. - Hvor fort kan man få pengene på konto etter at man har inngått en avtale om lån?
Når du har sendt inn skjemaet ditt, snakket med den utbyderen du får lånet fra og inngått en avtale om lån, går det typisk ikke er enn et par dager før du får pengene dine på konto. Faktisk får du i de aller fleste tilfellene pengene dine på kontoen allerede dagen etter at søknaden din er godkjent. Rimelig praktisk. - Hva er renten på typiske bedriftslån? Renten på bedriftslån er lavere enn forbrukslån, men litt dyrere enn for eksempel boliglån eller billån. Akkurat nå ligger den på mellom 6,95% og 17,95% avhengig av hvor lang tilbakebetalingstid man velger. Jo kortere tilbakebetalingstid, jo lavere er ofte renten, så tenk dette inn i valget ditt når du skal inngå en avtale om bedriftslån.