Sparetips

Mange opplever ikke å ha nok penger – enten til å få månedens budsjett til å kjøre rundt, eller til å ha råd til det de drømmer om. Det kan være en ny bil, ny bolig, en reise eller noe helt annet. Men faktisk kan du spare penger hver eneste måned ved å følge noen råd, og slik kan du spare opp til det du ønsker deg.

Vi gir deg noen smarte sparetips som forhåpentlig kan være med til å sikre deg en bedre privatøkonomi og gjøre at du kan få råd til det du trenger eller drømmer om.

 

7 sparetips til en bedre privatøkonomi

  1. Ha et budsjett

Første trinn mot en god og sunn privatøkonomi er å ha et budsjett, og det kan du enten legge selv eller med hjelp fra din bank, en annen profesjonell eller kanskje en god venn. Alle bør ha et budsjett slik at du har oversikt over din økonomi og vet både hvilken inntekt og hvilke utgifter du har.

Det gir deg muligheten for å se hvor mye penger du har til overs hver måned (eller kanskje hvor mye overforbruk du har). Og til å identifisere dyre poster der du kanskje kan skjære ned. Det hjelper deg også til å se om du faktisk klarer å spare opp penger, og hva du har råd til.

  1. Sjekk dine forsikringer

Vi bør alle ha forsikringer som dekker både oss og våre verdigjenstander for å unngå dyre regninger i forbindelse med reise, skader på boligen, ulykker osv. Men det finnes mange forsikringsselskaper på markedet, og du kan spare penger på å undersøke dine muligheter og sammenligne de forskjellige tilbud. Ta en snakk med forskjellige selskaper, innhent flere tilbud og se om du kan få en bedre og billigere avtale enn du har nå.

  1. Finn en billig bank som passer deg

Også banken spiller en viktig rolle for din privatøkonomi på flere forskjellige måter. Først og fremst er det viktig å ha en stabil og pålitelig bank som kan møte dine behov, og der du kan få råd og veiledning om økonomi, lån, budsjett osv.

Du kan eventuelt se om du kan finne en bedre og billigere bank, kanskje med høyere rente på konti og lavere gebyrer. Ellers kan du snakke med banken om mulighet til andre og mer passende betalingskort, andre konti osv. for å senke dine utgifter og gjøre det enklere for deg å spare i hverdagen.

  1. Spar penger på mat og dagligvarer

Det finnes flere måter å spare i hverdagen på. Lag en matplan for å spare på månedens mat budjsett, se etter tilbud i avisen, unngå overforbruk av rengjøringsmidler og lignende. Du kan lett skjære ned på dine utgifter til dagligvarer, og i siste ende kan det faktisk resultere i ganske høye beløp hver måned.

  1. Bruk billigere transport

Det er ikke en mulighet for alle, men kan du skifte ut bilen med buss, tog eller enda bedre sykkel en gang i mellom, da kan du spare penger på brennstoff og faktisk også på service på bilen. Se også om det finnes noen rabatter på offentlig transport som er relevante for deg. Undersøk om du kanskje kan kjøre med en kollega på jobb – slik kan dere skiftes til å kjøre, og det sparer penger for begge og er samtidig super for miljøet.

  1. Legg om dine dyre lån

Har du lån, kan du ta en titt på disse. Forbrukslån kan være dyre med høye renter og kostnader, og du med fordel se om du kan nedbetale disse eller legge om til billigere løsninger. Har du flere forskjellige lån kan det ofte være en fordel å samle disse i ett felles lån, fordi det både vil gi deg bedre overblikk og samtidig senke dine kostnader på renter og gebyrer. Du kan alltid sammenligne online långivere via Beste-lån.com.

  1. Unngå impulskjøp

Siste sparetips er å unngå impulskjøp for å minske de helt unødvendige utgifter som du kanskje angrer på senere. Det kan du gjøre ved å handle på butikken én gang i uka i steden for hver dag, og ved å tenke deg om en ekstra gang før du kjøper den nye genseren, drar på kino med vennene eller lignende.

Tenk over hva som faktisk er nødvendig for deg, og unngå å stille deg selv i alt for mange situasjoner der du blir fristet til impulskjøp.